A pajzsmirigy problémák jelei és tünetei

pajzsmirigy8.jpgAz alulműködő pajzsmirigyes többféle típusú tünetből fel lehet ismerni. A probléma ezzel csak az, hogy általában ezt a betegséget csak későn diagnosztizálják, az elején csak azt gondoljuk, hogy szimplán rossz napunk van, aminek az lesz a következménye, hogy később csak igen nehezen lehet kezelni a pajzsmirigy alulműködés tüneteit. A pajzsmirigy hormontermelése fokozatosan csökken, az anyagcsere lelassul, ennek következményeképpen pedig növekszik a testsúly is.

A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ha a pajzsmirigy alulműködés merül fel, mivel sokkal több olyan komoly változást kell “átvészelniük”, mint a férfiaknak, például a szülést vagy a menopauzát, amikor saját hormonháztartásuk teljes megváltozásával kell számolniuk.

Ha a szervezetben kevés a jód, akkor a pajzsmirigy megnövekedésével kompenzálja a hiányt. Az ásványi anyagok közül azonban van több is, amelyek fontos szerepet töltenek be a pajzsmirigy hormontermelésében, ezek közül a legismertebbek: szelén, vas, bór, mangán, magnézium, cink, kalcium. Van jó néhány kiegészítő a piacon, amelyek ezeket az ásványi anyagokat tartalmazzák és éppen azt a célt szolgálják, hogy segítsék a lelassult pajzsmirigy hormontermelését, így fokozva az egészséget. Sajnos azonban a pajzsmirigy alulműködés gyakran már csak akkor diagnosztizált, amikor késő van, és mikor már az egyénben lecsökkent az energiaszint, a szellemi képességek, a hangulat, az általános testhő és a gyomor-bél mobilitás.