Pajzsmirigy betegségek és a fizikai aktivítás

A pajzsmirigy elengedhetetlen a mindennapi energiaszint szabályozásában, a testhőmérséklet fenntartásában és az anyagcsere ellenőrzésében. A szubakut tireoiditisz egy olyan gyulladásos állapot, ami megváltoztatja a pajzsmirigy funkcióját, így ez kihatással lehet a mindennapi életre és megakadályozza, hogy megfelelően elláthassuk feladatainkat. Míg néhány gyakorlat igen hasznos lehet e betegség kezelésében, nagyon fontos, hogy ne tegyük túl intenzívvé az edzést, mert az ronthat az állapotunkon.

A szubakut tireoiditisz tünetei

A szubakut tireoiditisz pajzsmirigygyulladás, ami a pajzsmirigy csökkent működését eredményezi. Bár a betegség gyakran néhány hónap alatt megoldódik magától is, ez idő alatt azonban igen kellemetlen tünetek kísérik a betegséget, amikkel nehéz megbirkózni. A beteg egyén sokszor tapasztal lázat, a hidegre való érzékenységet, emésztési problémákat és fájdalmakat. Ez a betegség befolyásolja az energiaszintet is, túlzott fáradtság és kóros gyengeség formájában is jelentkezhet.

Bárhogy is írod le, kimerültségnek, gyengeségnek, levertségnek, lassúságnak vagy fáradtságnak, ez minden gyakori tünete a pajzsmirigy problémának. Amikor azt találjuk, hogy délután le kell dőlnünk egy kicsit és a vacsoráig fel sem tudunk kelni, akkor el kell gondolkodni azon, hogy valami talán nincs rendben. Ha eleget alszunk és mégis kimerültnek érezzük magunkat, akkor szintén valami gond lehet. Amikor kisebb erővel edzünk és kitartásunk is meginogni látszik, ha gyengének vagy levertnek érezzük magunkat, akkor lehet, hogy a pajzsmirigynél kell keresni a problémák okait.

Van néhány dolog, amit fontos tudni ahhoz, hogy megértsük, hogy a fáradtság és a pajzsmirigy hogyan kapcsolódik egymáshoz.

pajzsmirigy_problema.jpg

A fáradtság és a hypothyreosis

A fáradtság nagyon gyakori tünete a pajzsmirigy alulműködésnek, sok ilyen betegnél jelentkezik ez a probléma. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a hypothyreosist megfelelően kezelik, akkor a fáradtság is csökkenthető, esetenként pedig teljesen megoldható.

A fáradtság és hyperthyreosis

A fáradtság lehet tünete a hiperaktív vagy túlműködő pajzsmirigynek is az egyes betegeknél. Bizonyos esetekben a fáradtság jelen van azután is, miután megfelelő mennyiségű alvásból ébredünk fel. Más esetekben a pajzsmirigy túlműködés során álmatlanság, szorongás, alvási zavarok és rendellenességek jelentkezhetnek, amelyek szintén hozzájárulnak a napközbeni fáradtsághoz. Általában itt is a megfelelő kezelés fogja megoldani a problémát.

A testedzés lehetséges előnyei

A testmozgással hamarabb helyreállítható a szervezet egyensúlya. A pajzsmirigy pozitívan válaszol a fizikai aktivitásra, a rendszeres testmozgás segít szabályozni a mirigy funkcióját. A fizikai aktivitás csökkenti a gyulladást a szervezetben, így a szubakut pajzsmirigy gyorsabban meggyógyul. Természetesen mindig fontos kikérni orvosunk véleményét, hogy milyen edzésforma lenne a legmegfelelőbb a számunkra.