A pajzsmirigy diéta és a jód

A pajzsmirigy két nagyon fontos hormont termel: a thyroxint (rövidítve T4) és a trijód-thyronint (T3). A pajzsmirigy alulműködés (szemben a pajzsmirigy túlműködéssel, a hyperthyreosissel), egy olyan egészségügyi probléma, ami akkor jelentkezik, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget a korábban említett két hormonból, amelyek képesek fenntartani a metabolizmus hatékonyságát. Amikor a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor néhány változtatást kell eszközölni az étrendünkbe, így képesek leszünk megbirkózni a különféle tünetekkel. A pajzsmirigy diétának elsősorban jódban gazdag élelmiszerekből kell állnia.

pajzsmirigy20.jpeg

A pajzsmirigy alulműködés (hypothireosis) tünetei:

  • hízás
  • hajhullás
  • testszőrzet elvesztése
  • felborult hőérzet, fáradtság
  • székrekedés
  • bőrszárazság
  • fizikai és szellemi lelassulás, memória-problémák
  • depresszió

Nagyon fontos kiemelni, hogy a hypothireosis következményei komolyak is lehetnek, ezért mindenképpen konzultálni kell az orvosunkkal, ha azt gondoljuk, hogy a pajzsmirigyünk egészségtelenül működik. A felírt kezelésekkel, egészséges táplálkozási elvekkel ötvözve, hatékonyan szembeszállhatunk a pajzsmirigy alulműködéssel, miközben növelhetjük a vitalitásunkat is.

Miért is fontos ennyire a jód?

Erre nagyon egyszerű a válasz: azért, mert a pajzsmirigy hormonjai, a tiroxin és a trijód-thyronin főként jód molekulákból tevődik össze. A szervezetben megtalálható jód 25-30 %-a pajzsmirigyben található meg.

A jód tehát alapvetően szükséges ahhoz, hogy elegendő tiroxin legyen a szervezetben. Számos jódban gazdag élelmiszer könnyen hozzáférhető: a tenger gyümölcsei például kiváló forrásai ennek az ásványi anyagnak. Választhatunk a halak és a rákfélék között, de a moszatoknak is magas a jódtartalma. A majonéz, a cheddar sajt és a tojás is gazdag jódforrás. Míg a legtöbb európai ember elegendő jódhoz jut hozzá a jódozott só révén, addig a jódhiányos személyek a tengeri moszatok, a hínárok és egyéb tengeri "herkentyűk" (esetleg az ilyen természetes anyagokból készült táplálék-kiegészítők) fogyasztása révén is pótolhatják a szükséges jódot és más tápanyagokat.

A jód segít fenntartani a bőr, a fogak és a haj élénkségét is. A valóságban, ha a szervezet jód szintje nem éri el a megfelelő értéket, akkor megfigyelhetjük, hogy a haj egyszerűen "megáll" a növekedésbe. A jód egyébként nemcsak a pajzsmirigyre gyakorolt jótékony hatása miatt olyan fontos, hanem azért is, mert képes hatékonyan eltávolítani a káros összetevőket a szervezetből, ezenfelül komoly rákellenes tulajdonságai is vannak.

Ha a pajzsmirigy hormonok száma túl alacsony, akkor az agyalapi mirigy termel olyan hormont, amely serkenti a pajzsmirigy hormontermelését. Ehhez is jód kell. Az emberi szervezet 20-30 mg jódot tud raktározni, így ha az elfogy, akkor a pajzsmirigy nem képes elegendő hormont tárolni.

Sok esetben a jód kiegészítőkkel is lehet kezelni a pajzsmirigy problémákat.