Pajzsmirigyes tünetek a férfiaknál

pajzsmirigy7_1.jpgA pajzsmirigy alulműködést és a túlműködést a nők és a férfiak máshogyan élik meg: más tüneteik vannak és a probléma súlyossága is eltér a két nemnél. Mik azok, amiket a férfiak megtapasztalhatnak egy ilyen esetben? Náluk milyen tünetekkel járnak a pajzsmirigyes problémák?

Termékenység

Az alulműködés és a túlműködés is okozhat a férfiaknál termékenységi problémákat. Ha a pajzsmirigy túlzottan működik, az a spermium mozgását rontja. Ez zavarja a férfi termékenyítő képességét. Az alulműködés is okozhat termékenységi problémákat, mivel a hipotireózis a hypophysis prolaktin nevű hormon túltermelését okozhatja. A túl ok prolaktin a szervezetben befolyásolja a tesztoszteron szintet, ami a spermium termelődéséhez járulna hozzá. Tehát a pajzsmirigy alulműködés következtében a spermaszám csökken, ami szintén a termékenységet rontja.

Szexuális funkció

A pajzsmirigy működésének változásai jelentős hatással vannak a szexuális funkcióra is, állítja egy 2005-ös tanulmány. A túlműködő pajzsmirigy következtében kialakulhat a korai magömlés, míg alulműködéskor merevedési zavarokkal és impotenciával is számolni kell. A pajzsmirigyes problémák ezenfelül okozhatnak megkésett ejakulációt, alacsony libidót és rossz nemi vágyat is.

Egyéb tünetek

Amellett, hogy a férfiaknál a reprodukciós funkciók romlanak, a pajzsmirigy rendellenességek számos olyan tünetet is előidézhetnek, amik a nőknél is jelentkeznek. Ha a pajzsmirigy hormon túl sok a szervezetben, akkor az embernek túlságosan melege lesz, hirtelen fogyni kezd, idegessé válik, szorongás és nyugtalanság, valamint remegés jelentkezik. A gyengeség, fáradtság, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió az alulműködés esetében gyakori tünetek.