Ételek, amik hatással vannak a pajzsmirigy működésére

pajzsmirigy10_1.jpgDr. David Williams professzor állítja, hogy a szelént létfontosságú elem a pajzsmirigy kezelésében, mivel segíti a kalcium felszívódását. A pajzsmirigyes betegeknek azt javasolja, hogy egyenek minél több szelénben gazdag ételt a mirigyük egészségének helyreállítása érdekében. A szelénben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a kagyló, a tojás, a marhahús, a máj és a vese is. Ezenfelül szintén jó forrása a szelénnek a búzacsíra, a szezámmag, a brazil dió, a gomba, a fokhagyma és a vöröshagyma is. De milyen ételek javítják még a pajzsmirigy funkciót?

Tiamin

A tiamin elsősorban a dúsított gabonákban, a tejben, a dúsított teljes kiőrlésű termékekben, a zöldségekben található meg és nagyon fontos az optimális pajzsmirigyműködéshez, állítják a Massachusetts Institute of Technology tudósai. A tiamin hiányról kimutatták, hogy zavarhatja a tápanyagok metabolizmusát és a pajzsmirigy hormontermelésében is zavart idézhet elő.

Zöldségek

A keresztes virágú zöldségek negatívan befolyásolhatják az egészségtelen pajzsmirigy működését, állítják a George Mateljan Alapítvány kutatói. A pajzsmirigyre hatással lehetnek a következő zöldségek: karfiol, káposzta, brokkoli és kelbimbó. Ezeket érdemes mindig főzve fogyasztani, mert ilyenkor csökkenthető a negatív hatásuk, de a legjobb, ha csak alkalmakra korlátozzuk a fogyasztásukat.

Szója

Akik pajzsmirigy gyógyszert szednek, azoknak érdemes elkerülni a szója termékeket, mivel a szója zavarhatja a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. A szója persze nem teljesen kiiktatható az étrendből, így arra nagyon fontos figyelni, hogy a gyógyszer beszedése ésa szója fogyasztása között minimum 4 órának el kell telnie.

Golyvaképzők

A golyvaképzők azok az élelmiszerek, amik megakadályozzák a jód felszívódását, ami pedig nélkülözhetetlen a pajzsmiriy egészsége szempontjából. A golyvaképzők közé tartoznak a keresztes virágú növények, a szója, a fenyőmag és a mogyoró is.