Az ideális diéta pajzsmirigy alulműködésre

pajzsmirigy15.jpegAmennyiben hypotireózisban szenvedünk, akkor nagyon fontos tudni, hogy melyik az a diéta, ami segíthet csökkenteni a tüneteket, ami ezzel egyidőben segít szinten tartani a súlyunkat is. A súlygyarapodás ugyanis kéz a kézben jár a pajzsmirigy alulmáködéssel, néhány embernek ezzel az állapottal igencsak nehézkessé válik a fogyás. Vannak olyan kulcsfontosságú tápanyagok és élelmiszerek, amiket mindenképpen be kell illeszteni a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő diétájába, és vannak olyanok is, amiket mindenképpen el kell kerülni.

A pajzsmirigy alulműködés során előírt diéta magába foglalja a teljes kiőrlésű gabonák, a természetes élelmiszerek, a gyümölcsök és zöldségek, a tenger gyümölcsei és a sovány fehérjék fogyasztását. Csökkenteni kell a zsíros húsok fogyasztását. Illetve a multivitamin is jó ötlet lehet.

Fontosak az ásványi anyagok és egyéb tudnivalók

A szelén a legfontosabb ásványi anyag az alulműködésben szenvedők számára, mivel ez a nyomelem erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, ráadásul képes ösztönözni a szervezetet, hogy a T4 pajzsmirigy hormonokat aktivizálja, T3-má alakítsa át. A brazil dió hihetetlenül jó forrása a szelénnek, de a sovány húsokkal és kapszulákkal is lehet ezt pótolni. A rostok fontosak a testsúly szinten tartásában. Ha az ételekből sok rosthoz jutunk hozzá, akkor a testsúly egészen jól szinten tartható. Fogyasszunk tehát nagy mennyiségben hüvelyeseket, rizst, teljes kiőrlésű gabonákat a pajzsmirigy alulműködés során.

Az alkoholt el kell kerülni, mert ez vércukorszint ingadozást okozhat, ami szintén hozzájárulhat a testsúlygyarapodáshoz.