Természetes megoldások a pajzsmirigy problémákra

A pajzsmirigy a szervezet minden szövetére hatással van. Ez a mirigy a torok elülső részén, a légcső mellett helyezkedik el és innen szabályozza  szervezet anyagcseréjét, illetve a kalciumegyensúlyt. A pajzsmirigy jódtartalmú hormonokat, thyroxint (rövidítve T4) és a trijód-thyronint (T3), termel, amelyek aktívan kötődnek az egész test különféle receptoraihoz. Ha pajzsmirigy rendellenességben szenvedünk, ami leggyakrabban hypothyreosis vagy pajzsmirigy alulműködés, illetve hiperthyreosis túlműködéskor. Vannak gyógyszerek és természetes alternatívák, amelyek lehetővé teszik a pajzsmirigy működésének helyreállítását. A vitaminok és bizonyos alternatív kiegészítők hatással lehetnek azonban a pajzsmirigy gyógyszerre, ezért mindenképpen fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt megpróbáljuk önmagunkat kezelni.

pajzsmirigy3_2.jpg

Gyógynövények, amik növelhetik a pajzsmirigy működését

A gyógynövények önmagukban nem képesek fokozni vagy lassítani a pajzsmirigy működését, viszont hatékonyak lehetnek a kisebb tünetek enyhítésében.

Érdemes nagyon sok norvég hínárt fogyasztani, mert ez segíteni a pajzsmirigy működését. A tengeri hínár nagy mennyiségben tartalmaz jódot, ami így képes serkenteni, gyorsítani a pajzsmirigy működését.

Az aranygyökér is hatékonyan kezeli a pajzsmirigy problémákat. Ezt azonban nem ajánlatos egy hétnél tovább szedni, mert igen erős mellékhatásokat is produkálhat, illetve kerülni kell terhesség alatt és akkor is, ha allergiásak vagyunk a parlagfűre.

A fekete ürüm kivonata is igen hasznos. Ez képes újra megteremteni a pajzsmirigy egyensúlyát.

A gyógynövényeken túl érdemes kerülni a feldolgozott és finomított élelmiszereket, mert ezek is rontják a pajzsmirigy funkciókat.

Kiszárított pajzsmirigyhormon

Az egyik alternatíva a szintetikusan előállított gyógyszerre a természetes pajzsmirigyhormon, amit egy állat, általában disznó pajzsmirigyéből nyernek ki és "szárítva" hozzák kereskedelmi forgalomban. A hypothyreosis esetében olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek tiroxint és trijód-tironint is tartalmaznak, mert ezek szükségesek a megfelelő anyagcseréhez. A hagyományos szintetikus gyógyszerek azonban általában csak tiroxint tartalmaznak, ebből a szempontból előnyösebbek tehát a szárított hormonokat tartalmazó természetes készítmények. Azonban a szárított hormonokat tartalmazó természetes gyógyszereket is az orvosnak kell felírni, ezeket semmiképpen sem szabad összetéveszteni más, az élelmiszerboltokban található étrendkiegészítőkkel. Beszéljünk orvosunkkal, aki majd felméri az állapotunkat, hogy meghatározhassa, hogy melyik típusú gyógyszer lesz a legideálisabb a számunkra.

Mit nem ajánlatos fogyasztani?

Ha jódban hiányos a diétánk vagy egy pajzsmirigy alulműködésben, az úgynevezett hypothyreosisban szenvedünk, akkor nem érdemes nyers káposztát, és keresztes virágú rokonait fogyasztani, mert ezek tovább ronthatják az állapotunkat, mivel még inkább elnyomják a pajzsmirigy hormontermelését.

A zöld zöldségek, különösen a kelkáposzta olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyeket golyvaképzőknek nevezünk, mivel gátolják a jód felszívódását. A jód mennyiségének csökkenése a szervezetben súlyosbíthatja a hypothyreosis állapotát, ami egy olyan eset, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. A pajzsmirigy által termelt hormonok nélkülözhetetlenek az anyagcsere megfelelő szabályozásához.

A golyvaképzők azonban szinte teljes mértékben megsemmisülnek a főzés során, így ezzel el lehet kerülni, hogy a nyers káposzta fogyasztása problémákat okozzon.