Pajzsmirigyproblémák a gyerekeknél

pajzsmirigy12.jpegA pajzsmirigy fontos szerepet játszik a gyerekek növekedésében és fejlődésében, így minden olyan betegség, ami hatással van e mirigyre, beavatkozik a fejlődésbe is, ami később romboló hatással lehet az egészségre. A gyerekeknél születéskor is kialakulhatnak pajzsmirigyproblémák, amik néha egy egész életen át tartó kezelést igényelnek.

Típusok

A veleszületett hypothyreosis egy olyan állapot, ami során a szervezetben a pajzsmirigy hormonok szintje elégtelen. Egyes gyermekeknél ez egy átmeneti állapot lehet és később rendeződhet a probléma. Pajzsmirigy-túlműködés pedig csak igen ritkán fordul elő, erre általában csak akkor kerül sor, ha az anya a terhesség alatt valamilyen komolyabb betegségben szenvedett.

Tünetek

A gyerekeknél a pajzsmirigyes tüneteket gyakran olyan feltűnőek, hogy vizsgálat nélkül is könnyen lehet diagnosztizálni. A hypothyreosis során a csecsemőknek foltos lesz a bőrük, kevés érdeklődést mutatnak az evés iránt, gyakran van székrekedésük és alacsony vérnyomásuk, a szívverésük lassú, kezeik hidegek. A növekedés is lelassul, a súlygyarapodás pedig leállhat.

Túlműködés esetében felgyorsul az anyagcsere, a légzés, a szívverés, túlzott éhségérzet jelentkezik és a kicsi ingerlékennyé válhat.

Okok

A csecsemőknél a pajzsmirigy problémák leggyakoribb oka az anya pajzsmirigy-rendellenességeinek öröklődése. Átmeneti hypothyreosis kialakulhat akkor is, ha az anya a terhesség alatt pajzsmirigy gyógyszereket szedett.

Túlműködés akkor jelentkezhet, ha az anya szervezete antitesteket termel a terhesség alatt, amik serkentik a pajzsmirigy hormontermelését. Ezek az antitestek a placentán is átjuthatnak.