Jógával a pajzsmirigyért

jóga.jpgA jóga egy igen hasznos kezelési módja a pajzsmirigy betegségeknek, így ha alul- vagy túlműködő pajzsmirigyünk van, akkor érdemes ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végezni.

 

Lélegzés

A jóga légzés mély hasi légzést jelent. Ezt a légzést úgy lehet a legjobban elsajátítani, ha háton fekszünk és az egyik kezünket a hasunkra tesszük. Vegyünk egy mély és lassú levegőt, majd figyeljük meg, ahogyan a hasunk megemelkedik. Lélegezzünk ki lassan. E légzés során már felvehetjük a specifikus pajzsmirigyre ható jóga ászanákat, amik javítják majd e pillangó alakú szerv működését.

Alulműködés

A legjobb póz az alulműködésre az eke. Az eke során a lábakat lassan a fejünk mögé emeljük, így csak a nyak és a fej marad a földön. A hátunkat megtámaszthatjuk a kezünkkel. A lábujjainkon támaszkodunk, a lábak egyenesen állnak. Alulműködés esetén a hal is jó ászana. A lábak egyenesen állnak, könyökön támaszkodunk. A mellkast felemeljük úgy, hogy a gerincünknek legyen egy íve. Fejbúbon támaszkodunk.

Túlműködés

Túlműködés esetén nagyon fontos, hogy ne terheljük túl magunkat, miközben a jógagyakorlatokat elvégezzük. A hajó igen hasznos lehet ilyenkor. Hason fekve végezzük, a mellkas, a homlok a padlón. A mellkasunkat és a lábunkat egyszerre emeljük fel. Íveljünk ameddig csak tudunk. A bot póz is kiváló túlműködés esetén: háton fekve kinyújtjuk a karunkat a fejünk felett. Majd fordítsuk a kart és a lábakat ellentétes irányba.