Diéta alulműködő pajzsmirigy esetében

pajzsmirigy9.jpgAz alulműködő pajzsmirigy leggyakoribb tünetei a hirtelen súlygyarapodás, az alacsony vérnyomás, a fáradtság, az alacsony testhőmérséklet és a teljes energiaszint csökkenése. Bár csak az étkezéssel nem fogjuk megoldani e problémát, nagyon sokat javíthatunk az állapotunkon, ha sok gyümölcsöt, zöldséget, B-vitaminban gazdag ételeket és egészséges zsírokat eszünk, mert ezek fokozzák az orvos által felírt szintetikus tiroxin hatását.

B-vitamin és a vas

A B-vitamint tartalmazó ételek fokozzák a pajzsmirigy működését. Ezért fontos, hogy sok teljes kiőrlésű gabonát, például hajdinát, zabot, árpát, rozst, barna rizst és búzát fogyasszunk. A burgonya, a borsó, a lencse, a kefír és a pulyka is gazdag B-vitaminban, de a görögdinnye, a cékla, a datolya, a mazsola, a petrezselyem is fokozza a pajzsmirigy működését. Együnk sok tengeri moszatot, norit és más tengeri növényt, mert ezekben sok a vas, ami szintén kiegészíti az orvosi kiegészítést.

Egészséges zsírok

A telített zsírokat cseréljük le omega-3 zsírsavakra, így fogyasszunk a vörös húsok helyett sok halat, amik csökkentik a pajzsmirigy gyulladásának kockázatát. Jó választás a makréla, a hering, a szardínia, a lazac és a tonhal is. A lenmagban, az olívaolajban is nagyon sok az egészséges zsír.

Antioxidáns gyümölcsök és zöldségek

Sok antioxidáns található a friss gyümölcsökben és zöldségekben, amik hatékonyan harcolnak a káros szabad gyökök ellen. Ezenfelül segítenek, hogy a szervezet képes legyen felszívni a pajzsmirigy gyógyszereket.