Pajzsmirigy alulműködésből fakadó súlynövekedés

Van néhány olyan fontos tényező, amire mindenképpen oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy  pajzsmirigy-alulműködés során ne növekedjen túlságosan  testtömegünk, illetve, hogy a betegségnek semmilyen szövődménye ne legyen. Nézzük tehát, hogy milyen dolgokat is kell szem előtt tartani.

1) Nagyon fontos a diagnózis

Minél később következik be a pajzsmirigy probléma diagnosztizálása, annál nehezebb lesz később megszabadulni a felesleges testsúlytól. Azt tudjuk, hogy a pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lelassul, kevesebb kalóriát égetünk el minden nap, így a testsúly némiképp el kezd felhalmozódni. Mivel a hypotyreozis során fáradtak és kimerültek vagyunk, ezért kevésbé valószínű az is, hogy valamilyen testmozgásba kezdenénk, ami még inkább lelassítja az anyagcserét. Ráadásul amikor fáradtak vagyunk, akkor sokkal valószínűbb az is, hogy szénhidrátokat eszünk, ahelyett, hogy egészséges ételeket fogyasztanánk, illetve, hogy felvennénk a harcot a fáradtsággal szemben. A legfontosabb, hogy mindenképpen forduljunk orvoshoz.

pajzsmirigy8.jpg

2) Több mozgásra van szükség

Sok pajzsmirigyes beteg esetében a kalóriadeficit elérése nem elegendő a fogyáshoz. Ez az, amiért a népszerű diéták, amelyek azt hirdetik, hogy nem szükséges testmozgás az álomsúly eléréséhez, kerülendők. Annak érdekében, hogy az anyagcsere hatékony legyen vagy még hatékonyabbá tegyük, feltétlenül szükséges a testmozgás, mert ez segít elégetni a kalóriákat és a zsírt, csökkenti az inzulinszintet, javítja a nyugalmi anyagcserét, segít a leptin, az inzulin és a növekedési hormon egyensúlytalanságait leküzdeni. Ha azt szeretnénk, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén beinduljon a fogyás, akkor többet kell mozognunk.

3) Diéta

A pajzsmirigy rendellenesség nemcsak pajzsmirigy tablettákkal gyógyítható, hanem vannak olyan esetek is, amikor egy diéta is nagy segítséget jelent. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy elkerüljék a szövődményeket. A fogyókúra fontos szerephez jut majd a jó fizikum fenntartásában, illetve a tünetek mérséklésében. El kell fogadni, hogy bizonyos élelmiszereket el kell kerülni.

Menüterv:

Reggeli

Válasszunk a teljes kiőrlésű gabonatermékek közül és fogyasszunk tojást is rendszeresen. A kenyér közül is a teljes kiőrlésűt részesítsük előnybe, mivel ezeknek magas az energiatartalmuk, viszont meglehetősen alacsony a zsírtartalma. Győződjünk meg arról, hogy minden reggel iszunk egy energetizáló gyógyteát. Tejből is az alacsony zsírtartalmút keressük. A friss gyümölcsök és a joghurt is igen hasznos a pajzsmirigy alulműködésben.

Ebéd

Ebédre szárnyasokat választhatunk, amihez a legjobb köret a friss zöldség. Egy ilyen menü biztosítja a szükséges B-vitaminokat, a C-vitamin és a szelént, amik elengedhetetlenek a pajzsmirigy normális működéséhez. Igyunk sok vizet, naponta legalább 10 pohárral. A víz segít kiüríteni a toxinokat a szervezetből, így segít a fogyásban.

Vacsora

Vacsorára barna rizst, garnélával, halakkal választhatjuk. Itt is fontos a zöldségfogyasztás. Az olívaolaj használata is előnyös a pajzsmirigy alulműködés során.