Pajzsmirigy betegségek és a helyes táplálkozás

Nem bizonyított, hogy az étrendi változtatások helyreállítják a pajzsmirigy működését, mégis érdemes néhány alapelvet betartani, mert így kismértékben enyhíthetjük a tüneteket. Az által, hogy tudatába kerülünk annak, hogy mit és mennyit ehetünk, hogy a pajzsmirigyünknek mire van szüksége, a hipotireózis (Pajzsmirigy-alulműködés) tünetei nagymértékben fognak csökkenni.

  1. Jegyezzük fel mindig az elfogyasztott élelmiszereket. Legalább egy hétig kövessük nyomon az étkezéseket, mert így felvázolhatjuk étkezési szokásainkat.
  2. Tervezzünk meg egy kiegyensúlyozott étrendet. A diétának főként friss gyümölcsökből és zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból kell állnia. Mindig ellenőrizzük a címkén a termék fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmát. Az étrendet csak fokozatosan alakítsuk át és ne hirtelen, mert az megviselné szervezetünket.
  3. Együnk több jódtartalmú ételt, például sajtokat, tojásokat és joghurtot. A jód fokozza a pajzsmirigy hormon termelődését. Igyunk jódozott sós vizet minden nap, felkelés után, hogy azonnal beindítsuk pajzsmirigyünket.
  4. Kerüljük a koffeint és az alkoholt. Ezek ugyanis még inkább lassítják a pajzsmirigy működését. A koffeines italokat cseréljük koffeinmentesre, az alkoholos italok helyett fogyasszunk ásványvizet, gyümölcsleveket.
  5. Növeljük a vízfogyasztást. Napi 2-2,5 liter legyen a minimum. A sok folyadék ugyanis ösztönzi a pajzsmirigy működését.

Bár nem nagyon gyakori betegség,  pajzsmirigy túlműködés még így is az amerikai lakosság megközelítőleg 1%-át érinti, akik közül többségben vannak a nők. A hipertireózis a túlzottan aktív pajzsmirgy megnevezése. Ezt több dolog is okozhatja, többek között a túl sok jódfogyasztás, a Grave-betegség, a pajzsmirigygyulladás, illetve akkor is jelentkezhet, ha az illető túl sok pajzsmirigyhormont fogyaszt az illető. z étrendi változás valószínűleg javíthat a pajzsmirigy túlműködésen, de az tény, hogy nem képes meggyógyítani azt, éppen ezért érdemes beszélni az orvosunkkal, aki majd meghatározza a megfelelő kezelési módot.

pajzs-mirigy.jpg

A diéta

A pajzsmirigy-túlműködés étrendbe a következő élelmiszerek kerülhetnek, mert ezek lelassítják a pajzsmirigy működését, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. Ezek közé tartoznak a zöldségek, mint a karfiol, káposzta, brokkoli, kelbimbó, spenót, kelkáposzta, mustár zöldje, fehérrépa; valamint a hüvelyesek, mint a szója és a szárazbab.

Amennyiben hypothyroiditisben szenvedünk, akkor ezeket a élelmiszerek épp, hogy fontos elkerülni, mivel még tovább ronthatják az állapotunkat.

Tápanyagok

Bizonyos tápanyagok is léteznek, amelyek csökkenthetik a pajzsmirigy-túlműködés mértékét. Az A-, C-, és E-vitaminok, valamint a B-komplex mind szükségesek pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Az ásványi anyagok mint a magnézium és a kalcium hozzájárulhatnak a metabolikus funkciók javításához. Az orvosok ezenfelül a szelén és a cink fogyasztását is javasolják egy túlműködő pajzsmirigy esetében. Az esszenciális zsírsavak segítik a szervezet hormontermelését, illetve az antioxidánsban gazdag élelmiszerek is javíthatják a pajzsmirigy működését.