Pajzsmirigy alulműködésről

Amennyiben a pajzsmirigy nem termel elég hormont, tehát ha hypothyreosis áll fenn, akkor az anyagcsere lassabb lehet annál, mint amilyennek kellene lennie. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint a szélsőséges és extrém fáradtság, a hirtelen súlygyarapodás, a székrekedés, a fejfájás, a nőknél menstruációs szabálytalanságok jelentkezhetnek, de a hideg érzékenység és a száraz és durva bőr is a pajzsmirigy alulműködés egy jellemző tünete lehet. Bár a hypothyreosis orvosi kezelést igényel, általában ez egy vényköteles gyógyszerrel történik, azonban a megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal is elérhetjük, hogy jobban érezzük magunkat.

A Medscape szerint a jódhiány és az autoimmun rendellenességek gyakran okoznak alulműködést. A másodlagos okok közé tartoznak a más hormonális betegségek, amikor a szervezet nem képes elegendő mennyiségben pajzsmirigy hormont termelni.

Általános funkciók

A Colorado State University szerint a pajzsmirigyhormonok a szervezet minden sejtjét befolyásolják. A hormonok nem nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához, fontos szerepet játszanak az emberi fejlődésben, növekedésben, a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében.

pajzsmirigy7_1.jpg

A pajszmirigy befolyása a glükóz anyagcserére

A pajzsmirigy hormonok segítenek a sejteknek, hogy azok fel tudják venni a szükséges mennyiségű glükózt, így hozzájutnak a megfelelő mennyiségű energiához. Ezenfelül a pajzsmirigy hormonok serkentik a glükóz termelését az olyan eljárások segítségével, mint a glükoneogenezis és glikogenolízis.

Az alulműködő pajzsmirigy és a glükóz metabolizmus

A hypothyreosis egyik fő hatása, hogy csökken a glükóz metabolizmusa, csökken a glükóz termelés a májban. Ennek következtében az inzulin tovább kering a vérben, mivel kevesebb glükóz áll rendelkezésre a felhasználásra.

A pajzsmirigy alulműködés a legtöbb nyugati országban a leggyakoribb mirigyes betegség. A pajzsmirigy problémáktól küzdők 80 %-ánál jelentkezik az alulműködés. A betegek túlnyomó többsége nő. És azt is tudni kell még, hogy annak ellenére, hogy a pajzsmirigy problémák tünetei eléggé egyértelműek, mégis gyakran születik téves diagnózis.

Ennek a leggyakoribb okai a következők:

  • jelenleg tizenkét különböző pajzsmirigy teszt létezik, de az orvosok legtöbbször csak egyet használnak, a TSH mennyiségének bemérését, így azok a pajzsmirigy problémák csak ritkán kerülnek fényre, amelyek nem befolyásolják a TSH mennyiségét.
  • a laborokban használt tartományok túl szélesek ahhoz, hogy a finomabb, de jelentős értékeket felismerjék, éppen ezért vannak esetek, amikor egy rosszul működő pajzsmirigy problémát figyelmen kívül hagynak.
  • vannak olyan esetek is, amikor nem a pajzsmirigy a legfőbb probléma. A mellékvesék, a máj, az emésztőrendszer is szerepet játszanak a megfelelő pajzsmirigy működésében. Ha ők nem végzik el a szükséges feladatokat a maguk részéről, akkor is jelentkezhetnek pajzsmirigyes tünetek, annak ellenére, hogy a pajzsmirigy tesztek normális értéket mutatnak.